Bouw van commercieel centrum in Glabbeek

Op 24 april 2018, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening, Verkiezingen 2018
Bouw van commercieel centrum in Glabbeek

12 handelsruimten op 1600m²

In 2013 stelde het gemeentebestuur een studie voor die de ‘versterking van de handelskernen en het detailhandelsbeleid’ uittekende.

Glabbeek wilde haar inwoners ‘een zo volledig mogelijk detailhandelsaanbod aanbieden’.

1000m² netto oppervlakte leek een haalbare kaart.

  • Ketens zoals Blokker of De Standaard boekhandel zouden dit project meer kansen op slagen bieden. (Maar de meeste ketens zijn al gevestigd in Tienen én op het Gouden Kruispunt!).
  • Een 20-tal ondervraagden opteerden voor horeca, kapper, schoonheidsspecialist, vrijetijdskledij, schoenwinkel enz… (de leegstand in kleding- en schoenwinkels bedraagt 13,6%!).
  • Een combinatie met andere functies wordt aangeraden: toerisme, bibliotheek of andere zorgfuncties.

Uiteraard verhoogt een breed aanbod de slaagkansen, maar is dit van toepassing op onze kleine gemeente?
In Vlaanderen is de leegstand van winkelpanden in 10 jaar verdubbeld (12%) maar toch blijven we panden bijbouwen die daarna ook leegstaan. Locatus (detailhandel in Vlaanderen) wijst erop dat nieuwe panden bijdragen tot winkelleegstand: ‘Vorig jaar zijn er 1200 nieuwe panden opgeleverd die nog altijd leegstaan’.

Door snel veranderend consumentengedrag heeft de detailhandel het niet gemakkelijk. Baanwinkels, shoppingcenters en de opmars van de online verkopen laten de omzetten teruglopen. De leegstand treft vooral de winkelstraten in kleinere steden en gemeenten.

Maar tot meerdere eer en glorie zet burgemeester Peter Reekmans door… in Glabbeek zal men een winkelcentrum bouwen.

12 handelsruimten (1600m²) gelegen onder 24 appartementen.
Glabbeek telt 71 handelspanden waarvan 25 tot de dienstensector behoren en er een 6-tal leegstaan.

Tienen heeft een breed aanbod in alle branches van de detailhandel en de nabijheid van het succesrijke ‘Gouden kruispunt’ maakt het bouwen van nieuwe winkelpanden tot een zeer risicovolle onderneming. Glabbeek heeft geen ‘hinterland’, langs alle kanten zijn wij omringd door kleine steden, allen met grote concentraties aan baanwinkels.

Er bestaat dus een overaanbod aan goederen en diensten en onze Glabbeekse handelaars moeten daar tegen opboksen! Zij verdienen alle aandacht én hulp, eerder dan bijkomende concurrentie te creëren die zeer nefast kan zijn voor het handelsklimaat in onze gemeente.

Een vicieuze cirkel.   
Winkelruimtes onder appartementen zijn niet altijd de beste oplossing, deze ruimtes kennen de meeste leegstand. Meestal wordt met de bouw gestart en dan pas gaat men op zoek naar kopers en/of huurders. Blijven er in de beginfase panden leeg staan dan heeft dit een negatief effect op de activiteiten van de aanwezige handelaars. Na verloop van tijd krijgen de lege ruimtes andere bestemmingen en komen er burelen of kleine ateliers in de plaats.  De vicieuze cirkel is rond en wat een bruisend centrum moest worden eindigt als een troosteloze ruimte.

N-VA Glabbeek benadrukt dat dit ‘centrumplan’ totaal voorbijgestreefd is. Appartementen en sociale woningen zijn nodig, de winkels zijn in hun huidige opstelling overbodig.

Het gemeentebestuur blijft onnodige risico’s nemen. Na het geldverslindend project van de evenementenhal wordt nu de toestemming gegeven voor de bouw van een zeer betwistbaar commercieel centrum.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is