U bent hier
144 zomerscholen melden zich aan in eerste ronde
Ook in de Vrije Basisschool - De Duizendpoot in Glabbeek komt er een zomerschool.
Er hebben zich al 144 zomerscholen – goed voor in totaal 734 zomerklassen – aangemeld in de eerste ronde van een projectoproep uitgeschreven door de Vlaamse Regering. Er zijn nu al projecten in alle provincies, alle centrumsteden, tal van kleinere gemeenten en vanuit alle grote onderwijsverstrekkers. Nog nooit was er in Vlaanderen zo een brede uitrol van zomerscholen. Duizenden leerlingen zullen in juli en augustus een leertraject op maat kunnen volgen, gekoppeld aan sport, spel en cultuur. De oproep wordt nu verlengd wegens succes. Scholen, lokale besturen en andere initiatiefnemers krijgen nog tot 7 juli een nieuwe kans om een aanvraag in te dienen.
De coronacrisis heeft het schooljaar 2019-2020 grondig verstoord. Een deel van de leerlingen riskeert nu om met een leerachterstand te beginnen aan het volgende schooljaar. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een maand geleden een open oproep gericht op scholen, lokale besturen en andere initiatiefnemers die in juli of augustus zomerscholen willen organiseren. In zo’n zomerschool wordt gedurende minstens 10 dagen een leertraject op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur. Het concept is relatief nieuw voor Vlaanderen en de oproep kwam er nadat er de voorbije maanden al zeer veel gevraagd werd van zowel de scholen als de lokale besturen.
Er hebben zich nu al 144 zomerscholen aangemeld – goed voor in totaal 734 zomerklassen, die elk plaats hebben voor een tiental leerlingen. Ter vergelijking: in Nederland – waar zomerklassen al veel langer bestaan en waar meer dan 17 miljoen mensen leven – waren er in 2017 nog 112 zomerscholen. Er zijn aanvragen vanuit alle grote onderwijsverstrekkers. Alle 13 centrumsteden zijn nu al op de kar gesprongen. In de meeste gevallen hebben veel lokale partners zich verenigd: 80% van de aanvragen bevat een samenwerkingsverband van soms 10 of nog meer partners. Ongeveer 55% van de aanvragen is gericht op het basisonderwijs, ongeveer 24% richt zich op het secundair onderwijs en ongeveer 20% heeft een aanbod voor de 2 onderwijsniveaus samen. In het secundair onderwijs zijn alle onderwijsvormen vertegenwoordigd. Heel wat aanvragen richten zich op OKAN-klassen. Inhoudelijk wordt er vooral gemikt op Nederlands, wiskunde en wetenschappen. De meerderheid van de zomerscholen zou doorgaan in de maand augustus.
De oproep voor zomerscholen wordt nu verlengd wegens succes. Scholen, lokale besturen en andere initiatiefnemers krijgen tot 7 juli een nieuwe kans om een projectaanvraag in te dienen. De voorwaarden blijven dezelfde. De Vlaamse Regering biedt nog altijd een vergoeding aan van 25 euro per dag per leerling, zodat de zomerscholen gratis georganiseerd kunnen worden voor de deelnemers. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) roepen alle lokale besturen – ook de kleinere gemeenten – op om de mogelijkheid van een zomerschool te bekijken.
“De zomerscholen kunnen vermijden dat leerlingen met een achterstand moeten beginnen aan het volgend schooljaar. Ze helpen ook om jongeren gemotiveerd en gestimuleerd te houden. Met genoeg sport, spel en cultuur koppelen we het nuttige aan het aangename”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “We zijn al heel blij met de eerste respons. Er wordt al maanden enorm veel gevraagd van de scholen en de lokale besturen. Eigenlijk hebben ze een beetje rust in de zomer meer dan verdiend. Toch tonen ze nog maar eens engagement door ook in juli en augustus projecten op te zetten voor de meest kwetsbare leerlingen”.
Ook Bart Somers (Open VLD) is tevreden met de respons: “Veel middenklassengezinnen sturen hun kinderen wel eens op taalkamp, wiskundekamp of een sport- en leerkamp. Kansarme gezinnen hebben daar het geld niet voor, maar het zijn juist vaak die kinderen die extra ondersteuning nodig hebben om leerachterstand weg te werken. De coronacrisis dreigt naast een gezondheidscrisis ook een kansencrisis te worden. Zomerscholen zijn ideaal om er op een aangename manier voor te zorgen dat iedereen met gelijke kansen aan het nieuwe schooljaar kan beginnen.”
Ook in de Vrije Basisschool - De Duizendpoot in Glabbeek komt er een zomerschool. Zij zullen inzetten op Wiskunde, Nederlands, Wereldoriëntatie en bewegingsleer.
Als afdeling zijn wij tevreden dat het gemeentebestuur hieraan deelneemt.